Information till högstadiets vårdnadshavare

För en tid sedan var det Valborgsfirande och i vanlig ordning var vi fältassistenter ute och jobbade. Sammantaget var det en lugn Valborg med relativt få incidenter och de flesta ungdomar vi träffade var glada, hade det trevligt och väckte ingen oro hos oss. Valborg räknas dock fortfarande in som en av de helger då många ungdomar dricker alkohol.

I år var det bland annat en stor fest som dragit ungdomar från både Södermalm och övriga Stockholm, genom ett Facebookevent. Det förekom en hel del starksprit i omlopp och flera av ungdomarna var i högstadieålder.

Vi skickar därför ut detta brev som en extra påminnelse till er som har barn i högstadieålder inför deras avslutningsmiddagar/baler, skolavslutningen och sommarlovet.

Många ungdomar skaffar sprit genom så kallade langningskonton på Instagram med allt vad det innebär att handla flaskor de inte vet vad det innehåller och av personer de inte känner. Enligt Stockholmsenkäten från 2016 får även en stor andel av åk 9 eleverna även alkohol från äldre kamrater och/eller äldre syskon och syskons kamrater.

Vi vill uppmana er att finnas tillgängliga både fysiskt och som stöd, våga vara nyfikna och ställa ”jobbiga” frågor. Prata ihop er med era barns kompisars vårdnadshavare och ha lite extra koll. Bege er ut och kvällsvandra, antingen genom organiserade nattvandringar eller tillsammans med andra vårdnadshavare från t.ex. klassen. Det kan vara trevligt och är garanterat viktigt. Ett annat tips är att kolla upp nya Tonårsparlören som ges ut av IQ. Den finns tillgänglig på nätet och i Systembolagets butiker och innehåller många bra råd kring tonåringar och alkohol.

Kontakta oss gärna om ni har frågor, funderingar eller tips. Vi är som alltid måna om att samverka med er.

Fältassistenterna på Södermalm